1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ е домакин на работно посещение с учебна цел по европейски проект на ветеринарни експерти от Общността на кипърските турци

БАБХ е домакин на работно посещение с учебна цел по европейски проект на ветеринарни експерти от Общността на кипърските турци

Ще бъдат представени дейностите по извършване на официалния контрол на ветеринарни лекарствени продукти

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е домакин на работна среща с ветеринарни експерти от Общността на кипърските турци (ОКТ). Срещата е в рамките на проект „Техническа помощ за подобрено прилагане на стандартите за хранителна безопасност и повишена готовност за посрещане на кризи, свързани с болести по животните“, финансиран от Европейския съюз в рамките на Програма за подпомагане на ОКТ.

Една от проектните дейности е осъществяване на учебни посещения с цел запознаване на участниците с прилаганите в България добри практики относно безопасността на храните, стандартите за обществено здраве и здраве на животните, официалния контрол и други дейности, основани на оценка на риска, включително политиката за безопасност на храните, схемите за подпомагане на животновъди и млекопроизводители, както и контрола на продукти със защитено наименование за произход или защитено географско означение.

В програмата са включени още посещения на лаборатории, както и на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) София град, където ще се направи обзор на дейността й, и ще се обсъди ролята и отговорностите на ОДБХ. Ще бъдат представени дейностите по извършване на официалния контрол на ветеринарни лекарствени продукти (регистрация, разрешителни, контрол – дистрибутори, ветеринарни аптеки, стопанства). Ще бъде представен и модул „Мляко“, като ще бъде направено посещение на млекопреработвателно предприятие и стопанство.

В Централно управление на БАБХ, делегацията бе посрещната от заместник изпълнителния директор д-р Антонио Радоев. Експерти от дирекции „Европейска координация, международно сътрудничество и проекти“, „Контрол на ветеринарномедицински продукти и инвитро диагностични ветеринарномедицински средства“, „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“ и „Контрол на храните“ представиха презентации, разясняващи структурата, начина и обхвата на работа и контрол на БАБХ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.