1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ преустанови дейността на два крайпътни обекта за търговия с храни

БАБХ преустанови дейността на два крайпътни обекта за търговия с храни

В хода на извършения контрол, инспекторите са издали 13 акта

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) провери 557 крайпътни обекта за търговия на дребно с храни, заведения за обществено хранене, временни, подвижни и сезонни обекти, нерегламентирани обекти, както и продажба от транспортни средства на храни. Целта на извънредните проверки беше да бъде обхванат възможно по-голям брой обекти със сезонен и временен характер на работа.

При проверките е преустановена дейността на два обекта за търговия. Единият поради незадоволително хигиенно състояние, а другият заради нерегламентирана продажба на храни, съгласно изискванията на Закона за храните. Унищожени са общо 35 кг храни от животински и неживотински произход, заради липса на етикетировка или документи за произход.

В хода на извършения контрол, инспекторите са издали 13 акта, относно извършване на търговска дейност с храни без регистрация на обекта, съгласно изискванията на Закона за храните; храни с изтекъл срок на годност; несъответствия в хигиенното състояние на обектите.

Връчени са 40 предписания за предлагане на храни без информация за вложените в състава им храни, причиняващи алергии и непоносимост, липса на етикети, съдържащи информация за потребителите, липса на хладилни съоръжения за съхранение на хранителни отпадъци от животински произход.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.