1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България връща 30 милиона лева по САПАРД

България връща 30 милиона лева по САПАРД

Преработватели и производители недоволни от програмата

 

България не е усвоила 30 млн. лв. по програма САПАРД, съобщи директорът на държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев след първото редовно заседание на Мониторинговия комитет за наблюдение на програмата в България. Тези средства подлежат на връщане в бюджета на агенцията и с тях вероятно ще могат да се финансират нови проекти, обясни Друмев. За близо четири години общо 91 са некоректните проекти по европейската програма, по които не може да се изплати субсидията. Инвестиционната им стойност е за 65 млн. лв., а субсидията по тях е 30 млн. лв., каза още Друмев.

Има редица нарушения по отношение на начина, по който се одобряват и финансират проектите, твърдят експерти. В момента Комитетът по наблюдение на програма САПАРД е в България и извършва редовна проверка. В рамките на проверката обаче комисията ще проучва случаите, по които има постъпили жалби, и ще изиска всички документи.

Недоволство от функционирането на САПАРД и действията на администрацията са изразили и винопроизводители, млекопреработвателни и месопреработвателни предприятия, както и Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). Има 17 проекта по мярка 2 за подпомагане на производителите, които са одобрени, но пари за тях нe са отпуснати. Средствата не могат да бъдат дадени, защото бюджетът по мярка 2 е изчерпан, обясниха от агенцията. Оттам отказаха да коментират защо тези проекти не се финансират със средствата, набрани от нереализирани програми, което е и най-логично./novinar.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.