1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАСЗЗ: Необходимо е ново законодателство, регулиращо поземлените отношения

БАСЗЗ: Необходимо е ново законодателство, регулиращо поземлените отношения

Снимка:

Трябва да се отдели специално внимание на въпросите по планиране и управление на поземлените ресурси, най-важният от които е земята със земеделско предназначение

Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) публикува днес на сайта си становище относно съществуващите проблеми, предизвикани от прилагането на Закона за кадастъра и имотния регистър и подзаконовата нормативна уредба, касаещи принудителното отчуждаване и учредяване на сервитути на земеделски имоти и нарушаващи правата на собствениците на земеделски земи в Република България.

"За да се осигури устойчиво развитие на селското стопанство в Република България, следва да се отдели специално внимание на въпросите по планиране и управление на поземлените ресурси, най-важният от които е земята със земеделско предназначение. В светлината на Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР) считаме, че най-важният аспект, на който следва да се обърне внимание, е осигуряването на достатъчно гаранции за защита правата на собственост, сигурност на земеползването и подпомагане създаването на ефективно, пазарно ориентирано земеделие", пише БАСЗЗ в становището си.

Сред ключовите проблеми пред българското селско стопанство се изтъква необходимостта от изцяло ново законодателство, регулиращо поземлените отношения и включващо собствеността и ползването на земеделските земи, арендата, опазването, напояването, пренареждането и групирането на земеделските парцели. Важно е да се вземат също мерки за повишаване на защитата на неприкосновената частна собственост, включително недопускането кражбата на имоти, неправомерното и/или без правно основание ползване, справедливото обезщетяване от страна на държавата на собствениците при отчуждаване и други.

Тези изводи са направени след проведена експертна кръгла маса на тема "Състояние, проблеми и перспективи пред селското стопанство през призмата на поземлените отношения", в която участие са взели доказани експерти и уважавани представители от държавната власт, неправителствения сектор, академичните и научни среди.

По данни от окончателните резултати за заетостта и използването на територията на България (Министерство на земеделието (МЗм) 2021), площта със селскостопанско предназначение през 2021 г. е 5 227 350 ха (52 273 500 дка), което представлява около 47,1 процента от територията на страната.

Обработваемите земи (площите, които се включват в сеитбообращение, временните ливади с житни и бобови треви и угарите) през 2021 г. заемат 3 486 748 ха (34 867 480 дка) или 69,1 процента от използваната земеделска площ.

Необработвани земи са тези, които не се включват в сеитбообращението и не са използвани за земеделско производство повече от две години. По данни от аграрния доклад на МЗм за 2021 г., през 2020 г. необработваните земи заемат около 1,63 процента от площта на страната.

Възстановяването на земеделската земя в реални граници доведе до раздробяването ѝ, разпределена в повече от 900 000 индивидуални партиди (по неофициални данни), собственост на всички български граждани (в качеството им на собственици или наследници на собственици), изтъкват още от БАСЗЗ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.