1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Без правна стойност е удължаването на моратотиума за продажбата на земеделска земя на чужденци

Без правна стойност е удължаването на моратотиума за продажбата на земеделска земя на чужденци

Това каза преподавателят в катедра "Европеистика" на СУ "Св. Климен Охридски" Вихър Георгиев

"Решението за мораториума, което взе вчера НС няма никакво правно действие към момента. Нашата Конституция в чл. 22, ал. 1 казва, че чужденци могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на България към ЕС. Договорът за присъединяване от друга страна казва, че в срок от 7 години ние можем да въведем ограничения, каквито сме въвели чрез съответната законова уредба и няма никакъв смисъл да се взема решение, защото то не променя нито Конституцията, нито договора за присъединяване." Това каза преподавателят в катедра "Европеистика" на СУ "Св. Климен Охридски" Вихър Георгиев в интервю за предаването "Преди всички".

Георгиев обясни и на каква санкция подлежи страната ни, ако не промени решението си. "Преходният период за България изтича на 1-ви януари 2014-та. След тази дата, ако ние продължим да поставяме такива ограничения за придобиването на земя от европейски граждани ЕК ще започне процедура с официално писмо, на което ще имаме срок да отговорим.

Ако Европейската комисия не е удовлетворена, ще ни изпрати мотивирано становище, което е по-сериозна заявка, че според нея има проблем с правото на ЕС, ще ни даде още един срок, за да обясним, или да променим ситуацията и след това, ако ЕК счете, че ние продължаваме да нарушаваме правото на Евросъюза, вече ще сезира съда на ЕС и се отваря възможността за налагането на санкции", уточни Георгиев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.