1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Частнопрактикуващите ветеринари на протест пред БАБХ

Частнопрактикуващите ветеринари на протест пред БАБХ

Протестиращите настояват бюджетът на ДПП да се увеличи с 5 милиона лева

За оставка на ръководството на Агенцията по храните се обявиха частнопрактикуващите ветеринарни лекари. Те се събраха на протест пред сградата на ведомството, изразявайки недоволството си от 3 пъти по-ниските цени, заложени в Държавната профилактична програма.

Ветеринарните лекари настояват бюджетът на програмата да се увеличи с  5 милиона лева. В момента заложените и одобрени средства са в размер на 10 млн. лв. Ветеринарите категорично отказват да подпишат договори по програмата, защото не искат да работят на загуба.

За исканата оставка лекарите се аргументираха освен с провалената профилактика в страната, така и с разразилата се болест „син език“. Ветеринарите обвиняват ведомството в липса на адекватна реакция при появата на епидемията. Изпълнителният - директор на агенцията Пламен Моллов обаче, не се съгласи с това твърдение.
Медиците не искат да бъдат под шапката на Агенцията по безопасност на храните, а на пряко подчинение на Министерството на земеделието. Това беше друго тяхно искане. По време на протеста на ветеринарите присъстваха председатели на други браншови асоциации, които изразиха позицията, че лекарите извиват ръцете на държавата и не извършват нужната ветеринарна дейност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.