1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Чуждите медии за АЧС в България

Чуждите медии за АЧС в България

В проектa по разработване на ваксина ще се включат лаборатории от 10 държави

Към международния отзвук за кризата с африканската чума по свинете у нас. Британски издания пишат за разпространението на болестта в северната част на страната и за протестите в Ямболско. Стана ясно още, че Европейската комисия е готова да покрие 75% от разходите, необходими за справяне с епидемията.

Българското земеделско министерство изчисли, че на страната ще й бъдат нужни 600 млн. лева в борбата с африканската чума по свинете. Британските медии разпространиха информацията, че до края на годината цената на свинското в България ще скочи с до 50%.

Беше оповестено още, че Европейската комисия ще отпусне 10 млн. евро за разработването на ваксина срещу африканската чума по свинете.

В проектa ще се включат лаборатории от 10 държави - членки на Европейския съюз, в които в момента се разпространява заболяването. Ще вземат участие и лаборатории от държави извън ЕС, които също са засегнати от болестта, както и изследователски центрове и компании, които произвеждат ваксини и средства за диагностициране на заболяването. Очаква се привличането на руски, китайски и африкански лаборатории да осигури изключителна подкрепа за проекта. Освен това активното участие на свиневъди, селскостопански организации, ловни сдружения и международни агенции ще увеличи ефекта от провежданите в рамките на проекта мероприятия, информираността в обществото и обучението на практикуващите в сектора.

За още актуални новини следете емисиите на АгроТВ.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.