1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Дания с програма срещу спекулантите

Дания с програма срещу спекулантите

Търси се начин да спре изкупуването на имоти

Програма за ограничаване на влиянието на чуждестранни инвеститори върху пазара за селскостопански площи разработва правителството на Дания. В земеделското министерство ще бъде създадена работна група, която ще търси начини да спре изкупуването на имоти със спекулативна цел.
 
Причина за усилията на властите е предстоящата смяна на поколенията в датските ферми. Изчисленията сочат, че до 2030 година близо една десета от 33 000 стопанства в страната ще сменят собственика си заради възрастта.
 
За да се предотврати прекомерното преминаване в чуждестранни ръце, правителството смята да наложи ограничение на сделки с недвижими имоти, финансирани от чужбина. В момента около 2 процента и половина от аграрните площи в Дания са притежание на чужденци, като 20% от тях са от трети страни, т.е. извън Европейския съюз.
В тази връзка от земеделското министерство поясняват, че инвестициите в земя, идващи от чужбина, не винаги са нещо лошо или нежелано. Освен това чуждият капитал все още е със съвсем малък дял, но въпреки това правителството отсега взима мерки, за да предотврати бъдеще изкривяване на пазара. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.