1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавата затяга контрола върху казаните за варене на ракия

Държавата затяга контрола върху казаните за варене на ракия

В сивия сектор отива половината грозде

Държавата затяга контрола върху казаните за варене на ракия. От началото на следващата година всички собственици или наематели на казани трябва да са регистрирани по Търговския закон или по Закона за кооперациите.

"Всеки казан - фирма" - не е почин, а установяване на европейските норми. Да не си мислим, че наличието на казани е специфичен български модел. Традицията съществува в цяла Централна Европа. Навсякъде има казани, но те са регистрирани като фирми. Много се надявам, че ще започнат да се плащат реалните акцизи. В тези казани отива половината грозде и други плодове, а това, което се плаща като акциз и ДДС от частните производители в сравнение със съответните винпроми, е само 1 процент. Освен това, трябва този продукт да е с гарантирано качество", заяви Бранимир Ботев, председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки, цитиран от БНР.

"Това е европейски стандарт, ако отидете в Австрия, ще видите съответните казани и измервателни уреди, регистрирани като търговски фирми. Там са регистиррани 28 000, у нас - само 2200", допълни Ботев.

В Европа браншовите организации поддържат регистър на казаните и на суровината. "Ако утре Европа, която евентуално би ни разрешила да намалим наполовина акциза върху любимата ни ракия, установи, че голяма част от продукцията не отговаря на стандарта, тази привилегия веднага ще ни бъде отнета", каза още Бранимир Ботев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.