1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавната лаборатория за изследване на пестициди заработи на ГКПП „Капитан Андреево“

Държавната лаборатория за изследване на пестициди заработи на ГКПП „Капитан Андреево“

Със заработването на лабораторията окончателно се утвърждава държавният контрол върху храните, които влизат в България

Министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и изпълнителният-директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински откриха официално държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“.

„Днес правим решителна стъпка за връщане на контрола върху нашите граници в ръцете на държавата“, съобщи премиерът акад. Денков. Той беше категоричен, че правителството прави всичко възможно, за да подсигури границата по най-добрите европейски и световни стандарти.

“Стойността на лабораторията е 2 млн. лв., които са осигурени от държавния бюджет. Тя е оборудвана с необходимите лабораторни съоръжения“, заяви министър Вътев.

Той посочи, че откриването на лабораторията е очаквано от всички превозвачи и представлява широк обществен интерес. Министърът изтъкна, че с нея се постига изключително голям ефект за трафика и за времето, което също е ценен ресурс. „Чакащите камиони по 2 дни вече ще изчакват само необходимото технологично време, за да излязат пробите, което е около 5-6 часа“, отбеляза още министър Вътев. Той благодари на премиера за неговата лична ангажираност към лабораторията и на екипа на БАБХ за положените усилия, благодарение на които лабораторията стартира за кратко време своята дейност.

Със заработването на лабораторията окончателно се утвърждава държавният контрол върху храните, които влизат в България. ГКПП „Капитан Андреево“ е първият вход на вноса на пратки и стоки на пресни плодове и зеленчуци с произход трети страни за Европейския съюз, което налага спазване изискванията на европейското законодателство. Очаква се да  бъде оптимизирано и времето за извършване на официален контрол: документална, идентификационна и физическа проверка, включително взимане на проби по разписаната честота, съгласно регламентите. Лабораторията ще гарантира постъпването на чисти от пестициди плодове и зеленчуци на пазара на Европейската общността.

На събитието присъстваха областният управител на Хасково Гинка Райчева и директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова. Сред официалните гости бяха и генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и изпълнителният директор на Асоциацията на международните превозвачи (UND) Алпер Йозел.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.