1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавният резерв няма да изпълнява интервенционни функции на пазара за зърно

Държавният резерв няма да изпълнява интервенционни функции на пазара за зърно

 

Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" няма да изпълнява интервенционни функции на пазара за зърно. Това предвиждат измененията в Закона за съхранение и търговия със зърно. Със Закона за подпомагане на земеделските производители и нормативните актове към него е създадена правна уредба за интервениране на пазара за зърно, хармонизирана с правото на Европейския съюз. Целта на промените е да се създадат предпоставки за подобряване на условията за съхранение и развитие на пазара за зърно.

Въвежда се изискване физическите и юридическите лица, които произвеждат, съхраняват, търгуват и използват фуражи да осигуряват достъп на инспекторите от Националната служба по зърното и фуражите (НСЗФ) до местата за производство, съхранение, разпространение, търговия, транспорт, включително и в животновъдните ферми. При отказване на достъп глобата ще бъде от 200 лв. до 500 лв., а при повторно нарушение от 500 лв. до 1 000 лв.

Физическите и юридическите лица, които стопанисват складове за съхранение на повече от 500 тона зърно, са длъжни до края на всяко тримесечие да обявят мястото на съхранение и количеството на зърното, в съответното териториално звена на НСЗФ.

Въвежда се забрана за отдаване под наем на лицензирани вместимости за съхранение на зърно. Срокът на лицензията на публичен склад за зърно се уеднаквява със срока на представената банкова гаранция.

От 1 000 лв. до 5 000 лв. ще е глобата за лицата, които предлагат на пазара, внасят или изнасят зърно и зърнени продукти, без сертификат за съответствие. Между 3 000 лв. и 15 000 лв. ще е глобата за юридическите лица и едноличните търговци, които не спазват тази разпоредба на закона./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.