1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Дават пари за нови лозови насаждения

Дават пари за нови лозови насаждения

До 2007 год. трябва да се достигне квотата от 153 милиона декара лозя у нас, отвъд която вече няма да имаме право да създаваме нови масиви.

 

В репортаж, излъчен от Третия салон на виното, в предаването "Бразди", стана ясно, че все по-печеливш и атрактивен за инвестиции става лозаро-винарският сектор. До 2007 год. трябва да се достигне квотата от 153 милиона декара лозя у нас, отвъд която вече няма да имаме право да създаваме нови масиви. Добре е, че е извоювана голяма квота, но опасенията са дали ще успеем да я изпълним.

Във връзка със създаването на нови лозови масиви от програма САПАРД и ДФ "Земеделие" за този година са отпуснати 77 милиона лева и са създадени 50 000 дка нови лозя за винарската промишленост. А извън това финансиране лозовите насаждения са нараснали с още около 15 000 декара.

В борбата със сивия сектор голямо значение също има и финансирането по различни програми и фондове. Според информация от Националната лозаро-винарска камара в земеделието той е 50 на сто и съществува в такъв високотехнологичен отрасъл като винарството. За регулирането на сектора ще помогне и фонд "Българско вино", който ще започне своята дейност от следващата година и ще има за основна цел реклама на българската продукция. В него вече има събрани 1,9 млн. лева от доброволни вноски. По Закона за виното още толкова средства ще трябва да бъдат осигурени от ДФ "Земеделие".

През последните няколко години в област Монтана бяха създадени над 2000 дка винени лозя предимно в община Лом и Якимово, докато в старите лозарски райони в Берковско и Георги Дамяново няма засадени нови декари лозя./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.