1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Делегацията на ДПС в ЕП подкрепи българските розопроизводители спрямо новите изисквания за етикетиране

Делегацията на ДПС в ЕП подкрепи българските розопроизводители спрямо новите изисквания за етикетиране

Атидже Алиева-Вели: Розовото масло е емблема на страната ни, поминък и живот за хиляди трудолюбиви производители

Евродепутатите от ДПС гласуваха в подкрепа на осигуряващи балансиран подход изменения на Регламента относно класифицирането на опасностите, етикетирането и опаковането на химични вещества и смеси (CLP), чието първоначално предложение рискуваше да засегне поминъка на хиляди производители, отглеждащи етерично-маслени култури в България.

По време на предхождащия гласуването пленарен дебат, евродепутатът от ДПС/група „Обнови Европа“ Атидже Алиева-Вели, като член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони заяви „Розовото масло е емблема на страната ни, поминък и живот за хиляди трудолюбиви производители. Преразгледаният регламент ще обозначава продуктите с растителен произход като смес и етикетирането им ще зависи от всяко включено в тях химическо вещество, независимо от въздействието на целия продукт. Подкрепяйки законодателство в защита на здравето и по-добрата информираност на потребителите поставям и въпросите: има ли достатъчно безспорни научни доказателства, че тези вещества крият риск за здравето? Ще позволим ли с промените да застрашим производителите на етерични култури и масла?“

В допълнение, Алиева-Вели изтъкна

„Доволна съм, че дебатът в пленарна зала се фокусира върху българското розово масло. Чу се гласът на България, българското розово масло получи признание. Нещо повече, заместник-председателят на ЕК, Маргаритис Схинас пое ангажимент по време на преговорите по предложението за изменението на Регламента специално внимание да се обърне на етеричните масла, споделяйки, че винаги се е възхищавал на българското розово масло. Имаше ясен ангажимент и от докладчика г-жа Спираки, която отбеляза, че е посетила Розовата долина на България и е обещала, че с тези промени няма да застраши препитанието на розопроизводителите.”

За делегацията на ДПС в Европейския парламент, подкрепата на балансиран подход по отношение на предложението за етикетирането на химични вещества и смеси е не само в защита на икономическата стабилност, конкурентоспособността и икономическия растеж на МСП от бранша в редица региони на България, но и в защита на богатото ни наследство.

Законодателното предложение предстои да се разгледа в търсене на компромис на заседания триалог - с участието на Европейския Парламент, Европейската Комисия и Съвета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.