1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Депутати предлагат промяна на акциза за цигарите

Депутати предлагат промяна на акциза за цигарите

Целта е да се спаси най-продаваната марка на “Булгартабак” - “Виктори”

 

Българските цигари "Виктори" догодина може да се продават на старата цена или да поскъпнат най-много с 20 стотинки. Това ще стане, ако бъдат приети промените в Закона за акцизите. За 2008 година финансовото министерство предложи увеличение на специфичния акциз на цигарите от 6,50 лв. на 14,50 лв. за 1000 къса и запазване на пропорционалния акциз в размер на 54% от продажната цена. Това означаваше поскъпване на цигарите с 55 стотинки, независимо дали става въпрос за "Арда" или "Марлборо".

Увеличението натоварва производителя на родните марки "Булгартабак", защото произвежданите от него цигари ще поскъпнат и няма да бъдат конкурентни на западните марки. Затова шефът на бюджетна комисия Румен Овчаров заедно с колегите си Георги Юруков и Димитър Дъбов ще внесат предложение специфичинтият акциз да се вдигне от 6,50 на 37 лв., а пропорционалният от 54 процента да стане 35. Предложението е обсъдено на работна група и предстои да се внесе в бюджетна комисия,

Ако се приеме вариантът на финансовото министерство, "Виктори" ще стане от догодина 3,15 лв. вместо сегашните 2,60 лв. Ако се приеме предложението на депутатите, цената може да остане същата или да се покачи най-много с 20 стотинки, коментираха експерти.

Настоящото положение на акциза облагодетелства най-нискокласните марки на "Булгартабак" и затова те са най-продаваните в момента. От догодина холдингът ще заложи на другата стратегия.

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.