1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Депутатите от ДПС подготвиха искане до Конституционния съд за мораториума върху земята

Депутатите от ДПС подготвиха искане до Конституционния съд за мораториума върху земята

Те настояват решението на парламента от 22 октомври да бъде обявено за противоконституционно

Седмица след като с гласовете на ГЕРБ, "Атака" и БСП парламентът взе решение за удължаване на забраната за продажба на земеделски земи на чужденци, депутатите от ДПС подготвиха искане до Конституционния съд (КС) то да бъде обявено за противоконституционно. Това обяви лидерът на партията Лютви Местан пред журналисти в парламента. Под искането са се подписали всички 36 депутати на ДПС, включително Делян Пеевски.

Според ДПС решението на парламента противоречи както на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз, така и на основния закон у нас. Местан посочи чл. 22, ал. 1 от Конституцията, според която граждани на ЕС имат право при определени условия да купуват земи у нас и чл. 5, ал. 4 - че международните договори, ратифицирани по конституционния ред и влезли в сила, имат предимство пред вътрешното право, ако влизат в противоречие с него, пише "Дневник".

Искането до КС ще бъде дадено на депутатите от БСП, които се разделиха в гласуването в пленарната зала. Левицата ще обсъди въпроса на заседание на парламентарната група следобед след края на извънредното пленарно заседание. Още миналата седмица от БСП дадоха знак, че ще подкрепят колегите си от ДПС. 

Смятаме за безпредметно да се обърнем към "Атака" и ГЕРБ предвид факта, че освен вносителите на решението, другата група, която гласува монолитно с позиция "за", беше ГЕРБ, коментира Местан. "Впоследствие от Брюксел чухме намеци за ревизия на решението с обяснението, че са гласували в състояние на всеобща лудост, но аз оспорвам това, защото ДПС също гласува монолитно, но "против" и бяхме с ясно съзнание", коментира Местан. 

Той призова колегите си от левицата за "бистър ум" и добави, че партията му чака поне частичен положителен отговор от гласувалите "против" и "въздържал се". Попитан дали подписката е отворена за ГЕРБ Местан каза, че ако от партията на Борисов изяват желание да се присъединята, могат да го направят. Но на мен би ми било неудобно да поискам да се отмени собственото ми решение, допълни той. 

Лидерът на ДПС уточни, че ако не се съберат необходимите 48 подписа за сезиране на съда от депутати, партията му ще се обърне към "тримата големи в съдебната система" - главния прокурор и председателите на върховните съдилища, които също могат да сезират КС, както и към "почитаемия г-н президент". 

Текстовете от Конституцията, на които се позовава ДПС:

Чл. 22 (1) Чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон.

Чл.5 (4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.