1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДФ „Земеделие” ще предостави субсидии на 433 пчелари

ДФ „Земеделие” ще предостави субсидии на 433 пчелари

-

 

ДФ "Земеделие" ще предостави субсидии на 433 пчелари в страната по Целевата линия за произведен и продаден качествен пчелен мед, за общо реализирано количество от 1 192 986, 409 кг. В Областните поделения на ДФ "Земеделие" се преустанови приемът на документи за кандидатстване поради изчерпване на заделения ресурс от 240 000 лева. Бюджетът по линията беше увеличен от 200 000 на 240 000 лева.

Целевата субсидия за подпомагане на земеделските производители за произведен и продаден качествен мед е включена в списъка на съществуващите държавни помощи в България, който е съобщен в Брюксел. Коригирането на финансовия ресурс от 200 000 на 240 000 лева стана възможно съгласно Регламент /794/2004 г./ за съществуващите държавни помощи. Там е записано, че изменението на съществуващите държавни помощи е такова изменение, което може да засегне съвместимостта на помощта с правилата за допустимост. Едно от условията да се извърши корекция на вече гласуван финансов ресурс по конкретна държавна помощ гласи, че "промяната в размера на помощта не трябва да надвишава първоначалния бюджет с повече от 20 % . По силата на този член от Регламента беше увеличен финансовият ресурс по целевата субсидия с 40 000 лева /от 200 000 на 240 000 лева/.

Финансовата линия за подпомагане производството на продаден качествен пчелен мед е част от политиката на Министерство на земеделието и продоволствието и ДФ "Земеделие" за подкрепа на приоритетни сектори в българското селско стопанство. Целта е да се стимулира производството на безвредна и качествена суровина, която отговаря на европейските стандарти за безопасност на храните.

За първи път ДФЗ приложи Целевата субсидия през 2006 г., когато бяха подпомогнати 280 пчелари за 618 132 кг. произведен и продаден качествен мед. За изминалата година по финансовата линия е разпределен ресурс от 247 253 лева.

През 2007 г. държавната подкрепа за сектор "Пчеларство" бе разширена чрез пускането на нова Целева субсидия за производство на пчелни майки. Тя тръгва от понеделник – 13.08.2007 г. и ще продължи до 15 октомври 2007 г. Това стана с решение на Управителния съвет на ДФ "Земеделие" от 01.08.2007 г. За целта бе отпуснат бюджет от 200 000 лв. Субсидията е включена в Списъка на съществуващите държавни помощи, съобщен на Европейската комисия. Чрез механизмите на подпомагането се очаква да бъдат постигнати няколко цели. На първо място е пчелните майки да станат достъпни за по-голям брой пчелари. Втората цел е да се намали нелегалното производство и търговия с пчелни майки, а третата - да се понижи рискът от разпространение на заразни и паразитни заболявания при пчелите.

Съгласно указанията за прилагането на целевата субсидия, средствата се предоставят на регистрирани земеделски производители, които осъществяват производство на пчелни майки. Те трябва да са регистрирани в областните дирекции "Земеделие и гори", в съответствие с изискванията на Закона за пчеларството. Кандидатите за подпомагане трябва и да са включени в списъка на развъдните бази, които са доказали необходимия капацитет за производство на пчелни майки. Списъкът се изготвя и заверява от Националната развъдна асоциация по пчеларство и одобрява от дирекция "Аграрно развитие" на Министерството на земеделието и продоволствието. Кандидатите задължително декларират, че няма да продават произведените пчелни майки, за които получават безвъзмездна помощ на цена по-висока от 9,00 лв.

Земеделските стопани могат да кандидатстват за подпомагане всеки месец, след представяне на съответните платежни документи. Към пакета с документи, кандидатите представят и протокол, с които се удостоверяват продадените количества пчелни майки за съответния 30-дневен период. Разходооправдателните документи ще важат за сделки, сключени след 01.07.2007 г. включително. Субсидията е в размер на 4,00 лв.. на брой произведена и продадена пчелна майка и се превежда по банковата сметка на земеделския производител.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.