1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ДФЗ изплати над 341 хил. лева на стопаните за борба с доматения молец

ДФЗ изплати над 341 хил. лева на стопаните за борба с доматения молец

Подпомагането има за цел да компенсира разходите на оранжерийните зеленчукопроизводители

Държавен Фонд „Земеделие“ изплати над 341 хил. лв. (341 020 лв.) по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец - Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera)“. Средствата са преведени с над 2 седмици по-рано от предвидения срок – 15 декември. Подпомагане получиха 154 земеделски производители.


Периодът, в който стопаните имаха възможност да кандидатстват по схемата, продължи от 5 юни до 13 октомври 2023 г., а в срок до 31 октомври кандидатите трябваше да представят отчетни документи за закупените и приложени продукти и средства за растителна защита за контрол на доматения миниращ молец.


Подпомагането има за цел да компенсира разходите на оранжерийните зеленчукопроизводители, направени за продукти за растителна защита срещу миниращия молец. Размерът на помощта е до 100% от разходите за закупуването и прилагането на продукти за растителна защита, разрешени в Република България за контрол на Доматен миниращ молец - Tuta absoluta в оранжерии за домати, но не повече от 3 500 лв. на хектар с включено ДДС, годишно.
Припомняме, че за настоящата година бюджетът по това направление е 500 хил. лева. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.