1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес бе подписано осмото финансово споразумение по САПАРД

Днес бе подписано осмото финансово споразумение по САПАРД

Всички средства по САПАРД в периода 2001 - 2003 са усвоени, а за 2004 година усвоените финанси са 47%.

 

България ще получи за развитие на земеделието 75 090 000 евро чрез осмото финансово споразумение по програма САПАРД за 2005 година. Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил и министърът на финансите Пламен Орешарски подписаха документа от българска страна. На церемонията присъстваше и представителят на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас.

Министър Кабил каза, че десет дни след подписването, МЗГ ще приема проекти на земеделски собственици, с които да кандидатстват за усвояване на средства по споразуменията за 2004 и 2005 година. Периодът на приемане на проекти ще бъде 20 дни.

Всички средства по САПАРД в периода 2001 - 2003 са усвоени, а за 2004 година усвоените финанси са 47%. Средствата по финансово споразумение 2005 ще послужат за подготвяне на най-изостаналите сектори преди присъединяването ни към Европейския съюз. Те ще трябва да постигнат европейски стандарти за качество, за да бъде земеделието ни конкурентоспособно, когато станем част от общия европейски пазар. Министър Кабил изрази опасения, че средствата по подписаното споразумение за 2005г. няма да бъдат достатъчни, затова призова Министерството на финансите и делегацията на Европейската комисия у нас да започнат подготвянето на подписването на споразумението за 2006 година.

Две, според земеделския министър, са основните цели, които трябва да бъдат постигнати: нито едно евро да не бъде върнато в касата на ЕС и предприсъединителната програма САПАРД да бъде най-успешната програма в края на тази година.

От своя страна, министърът на финансите Пламен Орешарски заяви, че подписаното финансово споразумение за тази година е най-голямото по обхват до сега. Той обеща, че Министерството на финансите ще положи всички необходими усилия да разпредели по възможно най-добрия начин средствата, отпускани от предприсъединителната програма на ЕС.

Негово превъзходителство Димитрис Куркулас заяви, че усвояването на средствата по САПАРД ще бъде за страната ни едно обучение как да усвояваме пари по програмите на ЕС след като станем негови членове. До 2013 се очаква да получим повече от 6 милиарда евро по структурните фондове на ЕС.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.