1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До края на 2006 г. земеделските стопани трябва да се регистрират в създаващата се Система за идентификация на земеделските парцели /СИЗП/

До края на 2006 г. земеделските стопани трябва да се регистрират в създаващата се Система за идентификация на земеделските парцели /СИЗП/

Това е задължително условие те да получават европейските субсидии след влизането на България в ЕС

 

Това е задължително условие те да получават европейските субсидии след влизането на България в ЕС, по Схемата за единно плащане на площ, каза министърът на земеделието и горите Нихат Кабил.

Схемата ще се прилага от Разплащателната агенция за периода 2007-2009 г., като се предвижда възможността срокът да се удължава до два пъти с една година. От днес Министерството на земеделието и горите стартира Национална информационно-разяснителна кампания за запознаване с основните правила за работа на Разплащателната агенция и произтичащите от тях права и задължения на земеделските стопани.

До края на тази година ще се прави поетапно попълване на информацията за ползвателите на земеделски земи и обработваните от тях площи в СИЗП. Условие за получаване на субсидията от ЕС е кандидатът да се регистрира като земеделски стопанин в регистъра на новосъздадената система. Пълната информация за стопаните и за ползваните от тях земеделски площи по местоположение и размери, събрана в електронен вид, ще бъде въведена в Интегрираната система за администриране и контрол /ИСАК/, обясни министър Нихат Кабил.

Стопанинът ще бъде информиран от съответната Общинска служба по земеделие и гори за деня и часа, в който трябва да се яви, за да идентифицира своите парцели, посочи земеделският министър. В службата той ще може да види ортофокартата на цялото землище, да се ориентира за местоположението на ползваната от него земя, която следва да очертае върху картата. В случаите, когато се получи припокриване на идентифицирани парцели от няколко стопани, служителите на общинските земеделски служби информират заинтересованите да изчистят спора. Това се налага, тъй като изискванията на Европейския съюз изключват подпомагане на дублиращи се площи. При увеличаване или намаляване на обработваемите площи всяка година стопанинът е длъжен писмено да декларира промяната.

Над 7 000 кв. км. от територията на страната вече са заснети, а за 2000 кв. км. от тях има изработена и одобрена цифрова орто-фото карта. За ускоряване на процеса по орфотозаснемане и създаване на цифрова карта МЗГ ще използва и архивни сателитни изображения, получени в периода 2003-2005 г., които покриват около 40 000 кв. км. До октомври т.г. трябва да приключи изработването на цифровата орто-фото карта на територията на страната, каза зам.-министър Бюрхан Абазов.

Разплащателната агенция въвежда срокове за регистрация и подаване на заявленията за финансова подкрепа. Това ще става ежегодно в периода от 15 март до 15 май. За 2006 г., като пилотна, в която системата се създава и налага, тези срокове ще бъдат удължени, стана ясно още днес. Кандидатите за подпомагане ще получават от общинските земеделски служби, по местонахождението на земите, формуляри на заявления за подпомагане. Заявлението се подава лично от земеделския стопанин или от упълномощен представител.

Земеделските стопани, които кандидатстват за плащане по Схемата за единно плащане на площ, имат право да кандидатстват и по схемите за национални доплащания. Министър Кабил припомни, че наскоро Съветът по европейска интеграция взе решение за минималния размер на площта на земеделско стопанство, което ще може да се подпомага с европари. Той е 1 хектар /10 дка/, ако се отглеждат полски култури. За лозя, овощни градини, зеленчуци и тютюн е 0,5 хектара /5 дка/. Минималният размер, за който един човек може да получи европари, е 0,1 хектар /1 декар/. 20 % от средствата за развитие на селските райони ще бъдат прехвърлени към средствата, които България ще доплаща от бюджета, припомни още земеделският министър.

Целта на Националната информационно-разяснителна кампания, която започва МЗГ, е земеделските производители да бъдат обучени за принципите на действие на СИЗП и условията за получаване на финансови помощи от Разплащателната агенция. Ще бъдат използвани различни комуникационни канали, като семинари, печатни издания, видеоклипове, интернет страници и електронни медии. Във връзка с различния характер и обем на поднасяната информация, нейното предназначение и търсения ефект, обучението ще бъде насочено към юридически лица - едри земеделски производители/ арендатори и представители на кооперации/ и към дребни и средни производители.

Обучението на едри земеделски производители започва този месец със семинари в областните центрове Бургас, Кюстендил, Разград и Сливен. Наред със земеделските стопани в работата им ще вземат участие и представители на съответната областна администрация, кметове на общини и населени места. Графикът предвижда семинарите във всички областни центрове на страната да се проведат в периода м. февруари – м.май 2006 г. В обучението ще се включат над 4000 земеделски производители - юридически лица.

За обучението на дребни и средни производители на растениевъдна и животинска продукция ще се използват събрания по общини и населени места. Те ще се проведат в периода февруари – юни 2006 г., по предварително утвърдени графици.


AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.