1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До края на 2015 г. се удължава срокът за настаняване на безстопанствените животни в приюти

До края на 2015 г. се удължава срокът за настаняване на безстопанствените животни в приюти

От 20 на 200 лева се увеличава глобата за собственици, които не регистрират кучетата си при ветеринар, решиха депутатите

От 50 на 100 лева се увеличава глобата за собствениците, които не са взели мерки домашните им любимци да не замърсяват обществените места. Това реши парламентът, като прие на второ четене промени в Закона за защита на животните.

Депутатите увеличиха и глобите за собственици, които не регистрират кучетата си при ветеринар - от 20 на 200 лева. До края на 2015 г. се удължава срокът за настаняване на безстопанствените животни в приюти, решиха още депутатите.

Крайният срок, в който общинските съвети и кметове трябваше да осигурят прибирането на бездомните животни в приюти, е изтекъл на 31 януари тази година. Изискването обаче не е изпълнено заради късното започване на работата и недостатъчната финансова обезпеченост, мотивира се в доклада си парламентарната комисия по земеделие. Това е причината срокът да бъде удължен с  четири години.

Измененията на закона предвиждат още глоба от 500 до 1000 лв. за стрелба по безстопанствени животни, опитомени животни или животни в плен и диви животни, освен в случаите на крайна необходимост или в съответствие с разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча или Закона за биологичното разнообразие. Санкцията е само ако деянието не съставлява престъпление.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.