1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Доклад до министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов

Доклад до министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов

за състоянието на граничните пунктове на границата с Гърция и претърпените загуби от фирми, подали сигнали на горещите телефонни линии към 29.01.2010 г.

 

На проведеното на 29.01.2010 г. заседание на Кризисния щаб е разгледана наличната информация за ситуацията на граничните пунктове, в резултат на стачните действия на гръцките фермери и са направени следните по-важни изводи:

1. Обстановката в Гърция
През последните 24 часа блокадите бяха силно разредени. Много от ГКПП с Турция, Р Македония и Албания работиха в нормален режим. Там, където бяха наблюдавани блокади, те не продължаваха повече от 2 часа в рамките на цялото денонощие. Освободен е достъпът до пристанище Игуменица. Същевременно много вътрешни шосета остават блокирани. Най-труден е достъпът от Северна към Южна Гърция, поради блокадите при Трикала, Лариса и Ламия.

Причините за облекчаването на режима на блокади се отдава на два фактора. От една страна – силните снеговалежи и лошото време, а от друга страна – нарастването на броя на стачкуващите, които виждат в евентуални преговори с правителството възможност за компромис и считат, че този момент е дошъл.

Представители на четиринадесет пункта на блокада и синдикатите, които стоят зад тях, се събират в събота в Атина. Те ще обсъждат варианти на преговорни позиции. Представители на тринадесет пункта на блокада и съответните им профсъюзи се събират в Неа Малгара. Те заемат непримирима позиция и считат, че протестите трябва да продължат. Сред тях са и представители на фермерите, блокирали ГКПП Кулата.

В условията на разединение сред стачкуващите правителството се опитва да заяви нови компромиси, като очевидната цел е да се задълбочи разрива между синдикатите. Сред предложените от правителството допълнителни мерки през последния ден е деблокирането на 200 млн. евро помощи и ускоряване на някои институционални промени в сектора.

2. Състояние на граничните пунктове:
•    ГКПП Кулата
От 16.00 ч на 28.01.2010г. до 12.00 ч на 29.01.2010 г. пунктът е отворен за преминаване на всички МПС.

От 12.00 ч пунктът е затворен за товарни автомобили.

•    ГКПП Илинден и ГКПП Капитан Петко Войвода са отворени за всички МПС.

3. Постъпили сигнали на горещата телефонна линия:

На 29 януари е постъпил един сигнал от фирма, засегната от протестните действия на гръцките фермери – декларираната загуба е в размер на 95,5 хил. лв.

4. Разгледан е примерен формуляр, относно информацията която следва да представят засегнатите от блокадите фирми - приложен.

5.  Препоръки:
Примерният формуляр да се публикува в интернет – страниците на ведомствата,  които имат представители в кризисния щаб.

Спешно да се уведомят браншовите организации, че следва да обобщят информацията от фирмите. Обобщената информация следва да бъде представена съобразно примерния формуляр, в електронен вид на съответното министерство не по-късно от 3 февруари 2010 г.

Приканваме всички български фирми, претърпели загуби от блокадите, да предоставят в ресорните министерства в срок до 3 февруари данни за претърпените щети с всички необходими доказателства. По възможност материалите следва да бъдат на английски език.

ФОРМУЛЯР

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.