1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Единна позиция за бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 година ще разработят Франция и Германия

Единна позиция за бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 година ще разработят Франция и Германия

Селското стопанство трябва да служи на първо място за изхранването на населението

Единна позиция за бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 година ще разработят Франция и Германия. Това обяви германският земеделският министър Кристиян Шмит след среща с френския си колега Стефан Травер.

"Общата селскостопанска политика винаги е била един от основните елементи на европейската интеграция и на френско-немското сътрудничество", посочи Шмит по повод 55-тата годишнина от подписването на Елисейския договор. Германският министър и френският му колега изразиха мнението, че селското стопанство трябва да служи на първо място за изхранването на населението. Затова и в бъдеще ОСП е необходимо да дава на фермерите в Европа перспективи и възможности за развитие.

В същото време немски и френски екоорганизации се обърнаха с отворено писмо към президента Макрон и канцлера Меркел, в което настояват Елисейският договор да бъде допълнен с компонентите на устойчивостта и опазването на околната среда. "Начинът, по който се управлява нашата аграрна система и производството на храни, е решаващ за устойчивото развитие на Европа. Тези два сектора обаче са в дълбока криза, която виждаме не само при изчезването на животински видове, но и при замърсяването на почвите и водите", се казва в писмото. Според екоактивистите Общата селскостопанска политика подпомага система, която крие рискове за околната среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.