1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК одобри първото географско указание от Исландия "Íslenskt lambakjöt"

ЕК одобри първото географско указание от Исландия "Íslenskt lambakjöt"

Деликатесът от свободно отглеждани чистокръвни исландски агнета

ЕК одобри първото по рода си защитено наименование за произход (ЗНП) от Исландия - "Íslenskt lambakjöt". "Íslenskt lambakjöt" е името, дадено на месото от чистокръвни исландски агнета, които са родени, отгледани и заклани на остров Исландия. Овцевъдството има дълга и богата културна традиция в Исландия. Характеристиките на "Íslenskt lambakjöt" преди всичко се състоят от висока степен на нежност и крехкост, поради факта, че агнетата се разхождат свободно в разграничени диви пасища и растат в дивата природа на Исландия, където се хранят с трева и други растения. Дългата традиция на овцевъдството, предаваща се от поколения на острова, е довела до високи стандарти за управление на стадата и методи за паша. Един от най-добрите примери за традиционно исландско ястие е супата от агнешко месо.

Íslenskt lambakjöt

Комисията одобри и "Antakya Künefesi" от Турция като защитено географско указание (ЗГУ). "Antakya Künefesi" е един от малкото десерти, които съдържат сирене в Турция. Произвежда се в провинция Хатай и нейните окръзи и се използва кюнефелик кадаиф, прясно сирене Антакия кюнефелик, масло и сироп. Размерът на десерта зависи от броя на порциите, които трябва да се консумират. Рецептата и производствените умения се предават от поколение на поколение от майстор на чирак.

Тези нови защитени наименования ще бъдат добавени към списъка с 1614 защитени селскостопански продукта.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.