1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК пита фермерите как да опрости ОСП

ЕК пита фермерите как да опрости ОСП

Очаква се отговорите да предоставят ценна обратна информация, за да се разберат основните източници на безпокойство сред земеделските стопани

Онлайн консултация за намаляване на тежестта върху фермерите започна Европейската комисия. Анкетата на сайта на Комисията е отворена до 8 април и задава кратки въпроси, достъпни на всички езици на Европейския съюз.
В проучването Комисията пита:
 
  •  Колко време се отделя всяка година за административни задачи, свързани с прилагането на помощи и задълженията за докладване? 
 
  •  Използват ли фермерите мобилни устройства за предоставяне на геомаркирани снимки? 
 
  •  Как оценяват сложността на различните процедури и правила, приложими в стопанствата? 
 
  • Използвали ли са външни помощи, за да подготвят заявление за подпомагане по ОСП през 2023 година? 
 
Очаква се отговорите да предоставят ценна обратна информация, за да се разберат основните източници на безпокойство сред земеделските стопани. Проучването ще помогне и да се установят източниците на административна тежест и сложност, произтичащи от правилата на ОСП, както и от други правила за храните и селското стопанство. Предварителните резултати ще бъдат представени още до средата на април. Успоредно с това ще бъдат организирани интервюта с организациите на земеделските стопани, за да се допълни картината.
 
Междувременно стана ясно, че още тази седмица Европейската комисия ще представи нови законодателни предложения за удовлетворяване на исканията на протестиращите фермери. Според еврокомисар Януш Войчеховски ще бъде предложено значително да се понижи натоварването на фермерите.
Той уточни, че Комисията ще се откаже тази година да налага глоби за фермерите, които не се придържат към екологичните и климатичните стандарти, а през 2025-2027 настоящите изисквания по Зелената сделка ще бъдат смекчени в значителна степен. 
 
Сред планираните отстъпки е отказът от задължителното заделяне на 4% от земите за угари, които обаче фермерите ще могат да оставят доброволно. Ще бъдат смекчени и изискванията за сеитбообращението. Освен това ферми с до 10 хектара земи ще бъдат освободени от проверки за съответствие на екологичните изисквания. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.