1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК разреши малките производители да продават директно на крайни потребители

ЕК разреши малките производители да продават директно на крайни потребители

Животновъдите настояват от няколко години България да поиска разрешение за този тип търговия

Европейската комисия (ЕК) е одобрила наредба, изготвена от земеделското министерство, която позволява на малки ферми да предлагат минимални количества суровини и храни от животински произход директно на крайни потребители, съобщи Министерство на земеделието и храните. Разрешението е дошло в средата на тази седмица.

Досега на фермерите не беше позволено да продават продукти директно на пазара, а само на преработватели, чиято дейност се контролира от Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК). Сега обаче те ще могат да предлагат определени количества в зависимост от конкретния продукт. Според проектонаредбата фермерите ще могат да продават до 500 яйца месечно, до 1500 кг мед годишно, 2 хил. кг риба на година.

Отделно от това те ще могат да предлагат максимум 600 пилета на месец, както и до 100 броя от други птици. Продажбите на мляко ще се извършват в зависимост от големината на фермата и индивидуалната млечна квота.

В случай че фермерът отглежда под 50 животни, то той ще може да предлага до 35% от произведеното мляко на месец, до 30% - ако фермата е с между 50 и 100 животни, и до 20% - когато е по-голяма. Продажби на краен потребител на краве мляко ще могат да осъществяват животновъди, които имат индивидуална млечна квота до 73 хил. кг годишно и в зависимост от квотата си за директни продажби, е записано в документа.

За да предлагат на пазара свои продукти, фермерите ще трябва да подадат заявление до ДВСК, откъдето пък да проверят в рамките на месец дали има необходимите условия за безопасно производство. Предвижда се директните продажби да се извършават в обособено помещение във фермата, където е произведен продуктът, или в магазин, чийто наемател или собственик е регистриран като земеделски производител.

Фермерите ще имат възможност и да предлагат част от производството си по пазари, тържища и други, спазвайки определени изисквания при транспортирането и съхранението на стоки. Те обаче няма да могат да предлагат продуктите си на търговски вериги.

В повечето от западноевропейските страни директните продажби на малки ферми до крайни потребители са разрешени, като в доста от тях е практика и организирането на т.нар. земеделски пазари по места. Животновъдите настояват от няколко години България да поиска разрешение за този тип търговия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.