1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Експерти популяризираха САПАРД

Експерти популяризираха САПАРД

 

На 577 милиона лева възлиза оставащата субсидия по САПАРД. От 6 до 26 февруари тече срокът за подаване на проекти за участие в програмата, обяви в Монтана заместник-изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Красимир Неделчев. По инициатива на народните представители доц. Борислав Великов и Маргарита Кънева бе организирана работна среща, в която участваха кметове на общини, земеделски производители, представители на ДФЗ и дирекцията “Земеделие и гори”, областният управител Тодор Върбанов и неговите заместници. За последен път могат да се представят проекти за инвестиции в земеделските стопанства. За субсидии в тази сфера са предвидени 75 милиона лева. 208 милиона лева са отделени за подобряване производството и маркетинга на месо, мляко, риба и яйца. Ресурсът за създаване на пазари на производители и тържища за плодове и зеленчуци е 49 милиона лева. Програмата ще приема проекти до края на 2006 г. Те ще бъдат разплащани следващите две години. През март ще започне приемането на предложения за създаване на алтернативни доходи.
 
Предвидени са още средства за реализацията на идеи за обновяване и развитие на селските райони, за запазването на традиционния бит и култура, за междуселищна инфраструктура. Досега по САПАРД в областта са одобрени 28 от предложените 50 проекта. Всички, които досега са били отхвърляни по различни причини, могат отново да кандидатстват. ДФ “Земеделие” и аграрното ведомство да проявят по-голям ангажимент към областта и повече гъвкавост при осъществяването на вече одобрените проекти, тъй като при реализацията им се срещат много трудности и бюрократични спънки, настоя Маргарита Кънева. Народните представители от региона ще лобират за повече одобрени проекти, подчерта доц. Великов, но призова кандидатите да представят добре подготвени проекти./mont-press.com
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.