1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП настоява за повече усилия за защита на пчелите

ЕП настоява за повече усилия за защита на пчелите

За да не се причиняват вреди на пчелите и другите насекоми, документът поставя искането до 2027 година да се спре вноса на селскостопански продукти, произведени с помощта на пестициди, които са забранени в ЕС

С вдигане на ръка Европейският парламент прие резолюция, одобряваща основната цел на ревизираната инициатива за обръщане на намаляването на опрашителите. Това представлява заплаха за благосъстоянието на хората, селскостопанската производителност, продоволствената сигурност и природата като цяло. 
 
Въпреки че признават приноса на първата инициатива на Европейския съюз за опрашителите, народните представители призовават Комисията да включи резултатите от тази инициатива в следващата стратегия за биологичното разнообразие. В своята резолюция те подчертават, че мерките за справяне със загубата на биологично разнообразие трябва да се предприемат и извън защитените зони.
 
Евродепутатите също така настояват Комисията да оцени съответствието на стратегическите планове на ОСП с целите на инициативата за опрашителите и да създаде специална глава в рамките на тези планове, за да опише конкретни мерки, насочени към защитата на дивите и управляваните опрашители. Те също така се стремят към подобрен мониторинг и специфичен индикатор за опрашителите за Общата селскостопанска политика до 2026 година.
 
За да не се причиняват вреди на пчелите и другите насекоми, документът поставя искането до 2027 година да се спре вноса на селскостопански продукти, произведени с помощта на пестициди, които са забранени в ЕС.
Що се отнася до финансирането, евродепутатите призовават Комисията да потърси нови пътища за финансиране на мерките, необходими за постигане на целите, включително чрез създаване на фонд за природата в рамките на следващата многогодишна финансова рамка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.