1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕП признава спецификата на сектора на етеричните масла

ЕП признава спецификата на сектора на етеричните масла

Пленарното заседание на Европейския парламент предостави разяснение за селскостопанския и козметичния сектор

Европейският парламент признава спецификата на етеричните масла, а производителите могат да въздъхнат с облекчение. Това се казва в изявление на европейските фермерски организации Копа и Коджека, които приветстват решението на депутатите.
 
На пленарната сесия в Страсбург Европейският парламент призна специалното място, което заема производството на етерични масла в Европейския съюз. Решението, водено от гръцката народна представителка от ЕНП, Мария Спираки която беше докладчик по темата, беше посрещнато с облекчение от целия сектор, изпращайки знак на насърчаване преди тристранните преговори.
 
Пленарното заседание на Европейския парламент предостави разяснение за селскостопанския и козметичния сектор с решение за одобряване на доклада по въпроса с предложението за преразглеждане на регламента за класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, чрез интегриране на специфични разпоредби за етерични масла и други природни продукти за правилата за класифициране.
 
Значението на адекватната класификация на етерични масла и натурални вещества съгласно класификационните правила беше от съществено значение, за да се избегне принуждаването на земеделските производители да се откажат от отглеждането на етеричномаслени култури. Сега Европейският парламент ще може да договори текст, в който етеричните масла се третират различно от нефтохимикалите в класификацията на потенциално опасни вещества, се изтъква в изявлението на Копа и Коджека.
 
Текстът, който преди това беше гласуван в Комисията по околна среда, произтича от постигнато споразумение, имащо за цел разглеждане на адаптирани правила за етеричните масла и други естествени екстракти. Изменението, което защитава настоящия подход към класифицирането на повече от една съставна субстанция, е предназначено да повлияе положително на хиляди фермери и сезонни работници, разположени главно в държави членки, произвеждащи масла от роза, лавандула, лимон или бергамот като България, Испания, Франция или Италия. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.