1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС инвестира 596 млн. евро за развитие на научните изследвания и образованието в България

ЕС инвестира 596 млн. евро за развитие на научните изследвания и образованието в България

Снимка:

До 243 млн. евро от ЕФРР ще бъдат инвестирани в развитието на пазарно ориентирани научни изследвания

Европейската комисия прие българската оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОПНОИР), която ще се финансира със средства от Европейския социален фонд (ЕСФ) и Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) през 2014 — 2020 г.

Програмата има за цел да се инвестират над 673 млн. евро (от които 596 млн. са от бюджета на ЕС) за засилване на научноизследователската дейност и подобряване на образованието и професионалното обучение в България.

"Финансирането за образование и наука е много необходимо за България. С тези средства ще помогнем на над 200 000 ученици да получат по-добро образование, в съответствие с изискванията на пазара на труда, и на над 1000 изследователи да участват в предизвикателни научни проекти. Очаквам парите да донесат ползи както за участниците, така и за икономиката.", заяви Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси.

Инвестициите ще се съсредоточат в следните приоритетни области:

  • До 243 млн. евро от ЕФРР ще бъдат инвестирани в развитието на пазарно ориентирани научни изследвания чрез създаване на центрове за върхови постижения и/или центрове на компетентност, в които ще се извършват висококачествени научни изследвания и иновации в областите, определени в Стратегията за интелигентна специализация в областта на научните изследвания и иновациите. Част от това финансиране ще бъде използвано и за подобряване на териториалното и тематичното разпределение на научноизследователската инфраструктура, за да се подпомогне регионалната интелигентна специализация. Друга цел е да се насърчава участието на български изследователи в европейското научноизследователско пространство и в дейности по международно сътрудничество.
  • Инвестициите в образованието (около 220 млн. евро от ЕСФ) ще имат за цел подобряване на уменията на учащите чрез новаторски методи на преподаване. Те ще се използват за подобряване на качеството на висшето образование с оглед на постигане на по-добра реализация на пазара на труда, както и за модернизиране на професионалното образование и на ученето през целия живот. Значително внимание се отделя на мерките за повишаване на квалификациите на изследователите и преподавателите чрез подобряване на техните възможности за мобилност и професионално развитие.
  • 110 млн. евро от ЕСФ са предназначени специално за интеграция на деца, които са изложени на риск от изключване от системата на образование, защото принадлежат към маргинализирани етнически групи или към групи със специални образователни потребности. По този начин програмата ще играе основна роля за намаляване на дела на преждевременно напускащите училище.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.