1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС се подготвя за сезона на горските пожари

ЕС се подготвя за сезона на горските пожари

На разположение на пожарникарите от Европа ще бъде и специален флот от противопожарни самолети, състоящ се от 28 самолета и 4 хеликоптера, разположени в 10 държави членки

Докато Европа се подготвя за наближаващия сезон на горските пожари, Европейският съюз предприема сериозни стъпки за укрепване на усилията за гасене на пожари и защита на общностите, като предварително разполага пожарникари и сглобява флотилия от противопожарни самолети.
 
Това лято 556 огнеборци от 12 страни ще бъдат разположени на ключови места в Европа, като Франция, Гърция, Португалия и Испания, готови да помогнат на местните противопожарни екипи. Тази проактивна мярка повишава готовността на Европа за борба с горските пожари и за смекчаване на опустошителното им въздействие върху живота, домовете и околната среда и подчертава устойчивостта на солидарността на ЕС при справяне с подобни кризи.
firefighter
 
На разположение на пожарникарите от Европа ще бъде и специален флот от противопожарни самолети, състоящ се от 28 самолета и 4 хеликоптера, разположени в 10 държави членки. 
 
Освен това Европейската комисия е отпуснала общо 600 милиона евро за улесняване на придобиването на 12 нови противопожарни самолета, които ще бъдат разпределени между шест държави-членки. Предстои Брюксел да финансира и покупката на няколко хеликоптера. Назначаването на пожарникари и придобиването на допълнителни противопожарни самолети подчертават ангажимента на ЕС за укрепване на капацитета му за ефективна реакция при горски пожари, особено през предстоящите летни месеци, подчертават от Брюксел. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.