1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейският съюз ни отпусна 75 милиона евро по програма САПАРД

Европейският съюз ни отпусна 75 милиона евро по програма САПАРД

За 2006 г. се очаква средствата по САПАРД да бъдат пренасочени главно към областта на месо- и млекопреработвателите, както и за животновъдство

 

България ще получи 75  млн. евро безвъзмездна финансова помощ от ЕС по програмата САПАРД за 2005 г.
На вчерашното си заседание правителството одобри проект на Годишно финансово споразумение по предприсъединителната програма за развитие на земеделието и селските райони за 2005 година. През 2004 г. финансовата подкрепа по САПАРД беше 68 010 000 евро, или със 7 080 000 евро по-малко от 2005 година, добавиха от фонд "Земеделие", който управлява отпуснатите суми.

Съгласно Националния план за развитие на земеделието и селските райони България осигурява съфинансиране на програмата.

От стартирането на програмата у нас през 2001 година, до момента това е седмото финансово споразумение по програмата. След влизането му в сила общата стойност на сключените от България финансови споразумения по САПАРД ще достигне 560 млн. лв. В допълнение към финансовия ангажимент на Европейската комисия, България осигурява задължително национално съфинансиране в размер на 25% от общата публична помощ по програмата, или 187 млн. лв.

Реална е опасността договорените вече средства, които ще отпусне Европейският съюз (ЕС) в първите години след присъединяването ни на българските земеделски производители, да останат неусвоени. Това заяви междувременно в интервю пред БТА. Според Венцислав Върбанов, депутат от коалиция БНС и зам.- председател на парламентарната земеделска комисия, това ще се случи, ако не се предприемат драстични мерки, за да се навакса пропуснатото време, в което българските земеделски производители трябваше да се подготвят така, че да отговарят на изискванията на ЕС.

След 1 година застой, програма САПАРД работи отново и се очаква българските фермери да имат достъп до нея. За 2006 г. се очаква средствата по САПАРД да бъдат пренасочени главно към областта на месо- и млекопреработвателите, както и за животновъдство.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.