1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фирма осъди фонд „Земеделие“ за 766 000 лв. по програмата за училищен плод

Фирма осъди фонд „Земеделие“ за 766 000 лв. по програмата за училищен плод

 

Фирма „Ню проджектс консулт“ осъди Държавен фонд „Земеделие“ за отрязани 766 000 лв. по програмата за доставка на плод в училищата и детските градини в страната. Това става ясно от решение на Административен съд – София град от 28 юни 2023 г. в полза на компанията, като разпорежда ДФЗ да изплати парите и разноските по делото. Въпреки че компанията е одобрена от самия ДФЗ за доставчик по действащата процедура, авансира със собствени средства закупуването и транспортирането на продуктите, представя изрядни заявки за плащане, дружеството не получава възстановяване на направените разходи.

Съдебната битка се води от края на 2019 г., когато фирма „Ню проджектс консулт“ освен, че е осигурила на хиляди ученици мляко и плодове, за които не е получила дължимите от ДФЗ плащания, но две години ДФЗ не посочва и причините за това. Собственикът на „Ню проджектс консулт“ и земеделски производител Милена Рашева недоумява как е възможно да изпълняваш отговорно в продължение на десетилетие своите задължения, да влагаш сърце и цялата си посветеност в полза на децата на България, а да получиш не само пренебрежение и некоректност от държавните институции, но и умишлено бездействие от страна на ДФЗ, установено от съда и прокуратурата.

От ДФЗ твърдят, че отказват плащане на фирмата за 2018-2019 г., защото за част от заявените разходи не е осигурен национален бюджет, а за друга част компанията не е изпълнявала „лично“ доставките, а ги е „превъзложила“ на други 3 юридически лица. Значителна е и сумата на доставени плодове, за които не е посочено никакво основание от ДФЗ за отказ от плащане. По реда на АПК и Наредбата обаче такива основания за отказ от плащане няма. Това прави напълно несъстоятелна позицията на фонда, както потвърждава и съдът.

„Как е възможно такова поведение срещу коректен партньор на държавата? Още повече, че продуктите се предоставят безплатно и се финансират единствено с европейски и национални средства. Години наред търся кой ще поеме отговорността на държавата и плати храната на децата, след като нито фондът, нито учебните заведения оспорват, че доставките са изпълнени в цялост? Изумително е, че държавните институции ми отказват дори срещи. Заради ситуацията съм докарана до фалит.“, коментира Рашева.

Всяка година близо 420 000 български деца хапват витамини по схемата „Училищен плод”, посещаващи над 3400 учебни заведения в цялата страна. За да се хранят по-здравословно българчетата, от ЕС идват около 4 млн. лв. годишно, а още толкова се отделят от националния бюджет. Кого да изберат за доставките на плод и мляко решават учебните заведения. А контролът върху въпросния избор и администриране на схемите по правило е в ръцете на очевидно некоректния фонд „Земеделие”, попарил много честни и почтени български граждани, които се издържат от/със/ собствен бизнес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.