1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Фотоизложба „Местните породи – живото богатство на българското село”

Фотоизложба „Местните породи – живото богатство на българското село”

 

Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" доц. д-р инж. Димитър Тадаръков откри първата по рода си фотоизложба в историята на Фонда под наслов "Местните Породи – Живото богатство на българското село". Експонатите наброяват 29 фотоса и са аранжирани във фоайето на сградата по повод Европейския ден на Агробиоразнообразието, който от 2005 година се отбелязва всяка последна събота на месец септември. Фотоизложбата е съвместна инициатива на ръководството но ДФ "Земеделие" и на председателя на Асоциацията за развъждане на местни автохтонни породи в България Бойко Стоянов. Автор на фотографиите е Христина Етърска, сътрудник към неправителствената организация.

 "Фотоизложбата "Местните породи – живото богатство на българското село" е символичен акт за това, че мерките от Националния план за Развитие на селските райони, които ще прилага Разплащателната агенция към Държавен Фонд "Земеделие",  ще се изпълняват в партньорство на държавни институции с неправителствени организации", каза в приветственото си слово доц. Тадаръков. Той изтъкна, че Денят на агробиоразнообразието има за цел да напомни, че България е и една от страните членки на Европейската общност с най-самобитна и древна история и култура, които са неразривно свързани със земеделието, а генетично ни наследство се оценява като истинско богатство не само за научните работници, но и за народите, с които вече живеем заедно.

Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" подчерта, че основните мерки на Общата селскостопанска политика са насочени именно към съхраняване на това общо богатство и ние не можем да останем равнодушни към този процес. "Виждам постигането на тази цел чрез партньорство на държавата с неправителствените организации, представителите на бизнеса и общините. Убеден съм, че така се реализира основната идея, а именно – съхраняването и развитието на българското село като пазител на традициите на един от най-старите народи в Европа" каза още доц. Тадаръков.

На откриването на фотоизложбата присъстваха зам-изпълнителните директори и експертите на ДФ "Земеделие", представители на Асоциацията за развъждане на местни автохтонни породи и на Министерство на земеделието и продоволствието.

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.