1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Гласуваха Европейската гражданска инициатива

Гласуваха Европейската гражданска инициатива

Снимка:

Утвърждава се един нов инструмент на демокрацията

Европейският парламент в Страсбург гласува окончателния текст на Европейската гражданска инициатива, по който беше постигнато споразумение между институциите на 6 декември 2010г., информира от Страсбург българският евродепутат Мария Неделчева, докладчик на ЕНП по досието от Комисията по петиции. С това се финализират дългите и трудни преговори, довели до утвърждаването на един нов инструмент на демокрацията, определен от Лисабонския договор в полза на гражданското общество.

Българският евродепутат от групата на ГЕРБ в ЕП Мария Неделчева беше първата, която популяризира гражданската инициатива у нас и активно участваше в дискусиите по темата. В речта си пред парламентаристите по време на дебата, тя поздрави докладчиците за огромния обем свършена работа и отличи днешния ден като „голям ден за демокрацията в Европа”.

„Ние поискахме да предоставим на гражданите един лесен, ясен и ефикасен инструмент, с който те да участват в демократичния процес, с цел да ги приближим до институциите”, започна изказването си Мария Неделчева и наблегна на усилията, които бяха направени, за да се улесни процедурата - фазата на регистриране става бърза и ясна.

Българският евродепутат наблегна на ангажимента, който трябва да поемат европейските институции за популяризиране на критериите, на които е нужно  да отговаря една европейска гражданска инициатива, за да може тя да бъде регистрирана (зачитане на европейските ценности, зачитане на правомощията на Европейската Комисия, и избиране на тема, засягаща прилагането на договорите, но не и тяхното изменение).

Мария Неделчева обърна внимание върху едногодишния срок, с който разполагат държавите членки. „Спазването на този срок и гарантирането на защитата на личните данни ще представлява силен сигнал за европейските граждани”.

В изказването си българският евродепутат изрази ясно задоволство и подкрепа за няколко от параметрите на гражданската инициатива: срока (три месеца), аргументите (политически и юридически) и процедурата (организацията на публична дискусия съвместно с Европейския Парламент), която Европейската комисия трябва да следва.

Визирайки тези три точки, Мария Неделчева образно определи инициативата като инструмент, изглеждащ по-лесен отколкото се очакваше, по-ясен отколкото би могъл да изглежда, и считан за по-ефикасен скоро ще бъде на разположение на европейските граждани.

Но като докладчик на ЕНП по досието тя не скри загрижеността си що се отнася до възможните отрицателни последствия на финансирането на инициативите от политическите партии. Посланието на Мария Неделчева в тази посока беше много ясно и категорично заявено пред европейските парламентаристи: „Продължавам да вярвам, че гражданите ще имат право да ни укоряват. Казвайки това, аз разчитам на всички нас да алармираме при първите признаци на манипулиране и нечестно използване на този инструмент. И това, защото преди всичко ние обещахме и ще гласуваме един инструмент за участието на гражданите, и единствено и само на гражданите, в демократичния процес!”

В постигнатото на 6 декември споразумение между Парламента, Комисията и Съвета, последния се съгласи да одобри закона до края на годината. Страните-членки ще имат една година да включат новия закон в националното си право.

С приемането на окончателния текст за Европейската гражданска инициатива се полагат основите на ефикасен инструмент, чрез който гражданите ще участват пряко в демократичния процес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.