1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Границата с Гърция е отворена отново

Границата с Гърция е отворена отново

Остават блокирани граничните пунктове на Гърция с Албания, Р Македония и Турция

Рано тази сутрин преминаването на автомобили през ГКПП с Гърция "Кулата" и "Илинден" се извършва без проблеми. Нормално работи и граничният пункт "Златоград" съобщи standartnews.com. Възстановено е и движението на влаковете по линията София-Солун, което бе спряно снощи с блокадата на жп линията от протестиращите гръцки фермери в района на пункта Кулата-Промахон, съобщиха от Централната жп гара в София. В 16 часа на 27 януари земеделците от блокадата при Промахон разположиха трактори на релсите, които според гръцките медии трябваше да останат там за неопределено време. Бяха отменени разписанията на няколко пътнически влака по линията Солун–София.Поради блокада на железопътната линия от гръцки фермери на граничния пункт в Промахон временно няма да се осъществява движение на влакове между България и Гърция, съобщиха вчера от пресцентъра на БДЖ.

За подробна информация за движението на международните влакове между България и Гърция клиентите на БДЖ могат да се обръщат към служителите в офисите на международно пътническо бюро „Рила”, както и към гишетата “Информация” и билетните каси в съответните железопътни гари. БДЖ ще възстановяват сумите на всички пътници, закупили предварително билети за пътуване с отменените влакове за Гърция, заявяват от железницата ни.

Блокадата е вдигната след полунощ днес при граничния пункт Промахон и през ГКПП-Кулата са преминали в двете посоки около 800 камиона по информация от Гранична полиция. Движението през този пункт на българо-гръцката граница и в момента е нормално, пропускат се всички видове превозни средства, но не се знае дали и кога отново няма да бъде блокирано. В 22 часа е била премахната блокадата и на железопътната линия при "Промахон" и е възстановено движението на влаковете през този пункт на българо-гръцката граница. На ГКПП-Илинден се очаква от 9 до 21 часа според предварително обявения график да бъде спряно от протестиращите фермери при съседния гръцки пункт Ексохи движението на товарни автомобили, а от 12 до 17 часа - и на леки. Движението се осъществява нормално в момента през другите два пункта на българо-гръцката граница  - Капитан Петко войвода-Орменион и Златоград-Ксанти.
Остават блокирани граничните пунктове на Гърция с Албания, Р Македония и Турция. Достъпът до пристанище Игуменица също е блокиран. На повечето от местата се прилага график. Вътрешните магистрали в Гърция са блокирани на много места. Протестни действия започнаха и служителите от общински фирми за автобусен превоз от Северна Гърция. В резултат на стачните действия страната е парализирана от блокадите. Големи загуби търпят гръцките превозвачи и туроператори. Засилва се реакцията на обществеността срещу протестиращите. Нарастват критиките срещу правителството и се призовава за твърда реакция и силови мерки за справяне със стачкуващите. Косвена критика срещу досегашната линия на премиера Папандреу изразяват и някои членове на правителството. Предприемането на силови мерки остава все пак малко вероятно.

Излезе т.нар. мини програма на гръцкото правителство за справяне със ситуацията в сферата на земеделието, гръцките фермери, блокадите. Предложенията на правителството се приеха доста негативно от протестиращите, позицията им се втвърди и изразиха готовността си да преминат към постоянни блокади, да увеличат броя на блокадите. Това информира изпълняващият длъжността генерален консул на България в Солун Лъчезар Иванов. Той обясни, че Солун в момента е блокиран на всички изходи на 30 км радиус.

На среща в Европейската комисия между представители на Комисията, на българските и гръцките власти се обсъжда блокадата на гръцките фермери между Гърция и България, съобщи говорител на Европейската комисия. Гръцките власти са длъжни да уведомят Европейската комисия и страните-членки на Европейския съюз в случай на възможна пътна блокада, която би могла да попречи на свободното придвижване в съюза, както и какви обиколни маршрути са осигурени. Подобно уведомяване от Гърция не е имало, изтъкна говорителят на Комисията, предаде Дойче веле. На въпрос какви мерки Европейската комисия би могла да предприеме срещу Гърция във връзка с блокадата, той заяви, че една възможност е да се започне наказателна процедура срещу страната, но първо трябва да се изчакат резултатите от разговорите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.