1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Комасират нивите по холандски модел

Комасират нивите по холандски модел

Парите за комасация са от холандското външно министерство, а холандската Агенция по кадастър и имотна регистрация.

 

Готов е първият проектоплан на комасираните земеделски имоти в землището на с. Голеш, Силистренско, изработен по българо-холандския пилотен проект "Комасация по споразумение в България". Проектът стартира през септември миналата година в търговищкото село Ломци и в с. Голеш, Силистренско, и се реализира в продължение на 24 месеца. Парите за комасация са от холандското външно министерство, а холандската Агенция по кадастър и имотна регистрация реализира практически проекта.

Пред собствениците и ползвателите на имотите в селото планът за комасация тези дни бе представен от директора на дирекция "Поземлени имоти, регистри и информационни технологии" в МЗГ и ръководител на проекта от българска страна Михаил Касабов.
87 % от анкетираните собственици и ползватели на имоти са заявили желание да се включат в пилотното уедряване на имотите в с. Голеш, преди да се пристъпи към изработване на плана за комасация, заяви Михаил Касабов.

Според първия в страната проектоплан за комасиране на имотите 127 собственици притежават по 1 имот.

Преди плана за комасация те са били 65. Собствениците с по 2 имота в Голеш преди уедряването на земите са били 39, а след това те са 8. По думите на Михаил Касабов уедряването на имотите ще даде възможност за въвеждане на съвременни технологии при обработката на земята и за развитие на модерно и ефективно земеделие.

26,6 дка е средната големина на един имот в с. Голеш след окрупняването на земите в сравнение с преди, когато той е бил 15,3 дка, което регистрира увеличение с 11,3 дка. 22 000 дка са обработваемите площи в с. Голеш, от които 8000 дка са на Държавния поземлен фонд./в. Земя

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.