1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Констатирано е нерегламентирано транспортиране на коне

Констатирано е нерегламентирано транспортиране на коне

Освен глобата законът предвижда и конфискуване на животните и насочването им към кланница, ако има гаранция за здравния им статус

В следствие на влошената епизоотична обстановка в страната и Европа е извършена проверка от Българската агенция по безопасност на храните и органите на Министерството на вътрешните работи. Целта- да се гарантира безопасността на хранителната верига и недопускането на пренасяне на зарази, както върху животните, така и върху хората.

По време на проверките е констатирано нерегламентирано транспортиране на 4 броя коня на видима възраст около 6 месеца. Те са превозвани при абсолютно неспазване на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Транспортното средство, с което са превозвани не е предназначено за транспорт на живи животни. Конете са били без документи и без идентификационна маркировка. 

Законът категорично забранява отглеждането, придвижването или транспортирането на животни, на които не е извършена официална идентификация, както и на животни, на които не са изпълнени мерките, предвидени в програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоозони. Също така е забранено и транспортирането на животни без ветеринарномедицинско свидетелство, а за едрите преживни и еднокопитни животни- и без ветеринарномедицински паспорт. 

За гореизбороените нарушения е предвидена минимална административна санкция от 300 до 500 лв. за физическо лице при първо нарушение, а при второ сумата е в двоен размер. Освен глобата законът предвижда и конфискуване на животните и насочването им към кланница, ако има гаранция за здравния им статус. В случаите, когато такава гаранция липсва, те се евтанизират по хуманен начин и се насочват за обезвреждане в екарисаж. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.