1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Критика: Юлия Кльокнер е виновна за провала на триалога

Критика: Юлия Кльокнер е виновна за провала на триалога

Зелен политик осъди европейските земеделски министри за позицията им относно опазването на климата и биологичното разнообразие

Остри обвинения срещу министъра на земеделието в Германия Юлия Кльокнер отправи председателят на Зелените във Федералната република, Роберт Хабек. Според него тя носи голяма вина за провала на триалога за Общата селскостопанска политика.
 
"Вместо да помогне за намирането на компромис и да бъде посредник, Кльокнер не поиска да се придържа към собствените си предложения, направени в Германия", каза Хабек в интервю за немски медии. С тази си позиция Юлия Кльокнер допринесла значително за прекратяването на преговорите и навредила на фермерите в страната.
 
Самата тя отхвърли упреците и ги нарече "напълно безпочвени". По време на преговорите в Брюксел Германия е търсела компромисен вариант, предлагайки 25 процента от директните плащания да се заделят за екосхемите, както е залегнало и във вътрешното законодателство на страната. Тя припомни също така, че миналата есен Аграрният съвет е искал този дял да бъде само 20 на сто, докато Европарламентът настоява за 30 %.
 
Зеленият политик осъди европейските земеделски министри за позицията им относно опазването на климата и биологичното разнообразие, която не била помръднала, с което довели до провал на преговорите.
В петък преговорите между Европейската комисия, Европарламента и държавите членки за пореден път бяха отложени без резултат, тъй като не се намери решение по най-важния въпрос – какъв дял от субсидиите да бъде обвързан с екологични мерки. Сега португалското европредседателство предлага нов рунд през юни, с идеята да приключи дискусиите до края на своя мандат.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.