1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Лондон представи нова програма за селското стопанство

Лондон представи нова програма за селското стопанство

Предвижда се те да насърчат селскостопанските производители и да създадат местообитания за животните, като ще бъде гарантирано, че фермерите ще получат възнаграждения за поддръжката им

Нови мерки за справяне с проблемите в аграрния сектор обяви британското правителство. Според Лондон това е "най-значимото подобрение" на селскостопанската политика след излизането от Европейския съюз и има за цел да укрепи хранителната сигурност на страната и да вземе предвид опазването на околната среда. 
 
В изявление на британското министерство на земеделието се казва, че тези нови мерки, които секторът очаква от Брекзит насам, заместват бюрократичната общоевропейска селскостопанска политика. Те включват повишаване на финансирането, оптимизация на процесите за подаване на заявки, по-голямо застъпване на инициативите в областта на околната среда и подкрепа за разпространението на нови технологии. Смята се, че мерките ще окажат по-голяма подкрепа на британските селскостопански производители, ще укрепят веригите за доставки и ще допринесат за осъществяването на обещанието на правителството за производство във Великобритания на поне 60 на сто от хранителните стоки, които се потребяват. Предвижда се те да насърчат селскостопанските производители и да създадат местообитания за животните, като ще бъде гарантирано, че фермерите ще получат възнаграждения за поддръжката им. От излизането на Великобритания от Съюза и от единния европейски пазар на 1 януари 2021 година страната се опитва да сключи търговски споразумения, подклаждайки опасения в селскостопанския сектор. Основният британски селскостопански синдикат критикува сключените с Австралия и Нова Зеландия споразумения, потвърждавайки, че няма да има ограничения в броя на стоките, които тези две страни могат да изнасят за Великобритания, което се отнася както за месо като говеждото, така и за млечни продукти. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.