1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Международен ден за борба с болестта бяс

Международен ден за борба с болестта бяс

Ефективен контрол

Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) се включи в инициативата “Международен ден за борба с болестта бяс - 28 септември”. Основните й цели са повишаване на информираността за болестта, ефективен контрол и елиминиране на беса при дивите животни, превенция на заболяването при човека. Отбелязването на този ден се осъществява по инициатива на британския Алианс за контрол на болестта бяс и в нея се включват медицински и ветеринарномедицински специалисти от целия свят. Идеята се подкрепя и от Световната организация по здравеопазване на животните (OIE).

По повод Международния ден за борба с болестта бяс НВМС стартира информационна кампания с разпространение на брошури. Кампанията ще акцентира върху превенцията на болестта, а ветеринарните експерти ще призовават за ваксинация на домашните животни.

От началото на 2009 г. на територията на България са констатирани общо 51 случая на бяс. Най-висок брой от случаите са регистрирани в областта на град Шумен – 17. Останалите случаи са в област Монтана - 8, област Видин – 5, в областите Разград, Кюстендил и Търговище – по 4, област Бургас – 3, в областите София и Силистра – по 2 и в областите на Перник и Враца – по 1.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.