1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Минимално увеличение на бюджета на ЕС за 2012 предложи Еврокомисията

Минимално увеличение на бюджета на ЕС за 2012 предложи Еврокомисията

Очаква се окончателният бюджет за 2012 г. да бъде одобрен от Европарламента през ноември

Бюджетът на Европейския съюз за 2012 г., който Европейската комисия прие, възлиза на абсолютния минимум, необходим за изпълнение на правните задължения на институцията. Всяко допълнително намаление би означавало държавите членки и Европейският парламент да нарушат правните задължения, поети по съществуващите договори, заявиха от пресслужбата на Еврокомисията.

Проектобюджетът на ЕС за следващата година възлиза на 132.7 милиарда евро за плащания, което представлява ръст от 4.9% спрямо 2011 г. Средствата за поети задължения са с ръст 3.7% и са 147.4 млрд. евро. Основната цел на бюджета е да "подкрепи в пълна степен европейската икономика и гражданите на ЕС".

"Деликатно упражнение за намиране на баланс, комбиниращо ограничения и мерки за насърчаване на растежа за 500 милиона европейски граждани". По този начин Януш Левандовски, еврокомисар за бюджета и финансовото планиране, описа проектобюджета на ЕС за 2012 г.

Целта на минималното увеличение е планираният бюджет да се впише в момент, когато националните правителства правят редица бюджетни съкращения. За да постигне тази цел, Еврокомисията предлага да бъдат "замразени" административните й разходи за 2012 г. Съкратени са и бюджетите на определени програми и инициативи, които не носят желаните резултати.

Все пак е необходимо средствата за някои програми и фондове, като структурните и Кохезионния, да бъдат повишени, тъй като Европейската комисия е поела и трябва да изпълни задължения по финансирането на проекти по тях.

"Само 6% от бюджета на ЕС се изразходват за функционирането на институциите на ЕС, следователно 94% от годишния бюджет се връща обратно в регионите и градовете, бизнеса, изследователите и гражданите на ЕС, като половината от него е предназначен за растеж и заетост", обяснява още Комисията.

Следващата стъпки по приемането на бюджета за 2012 г. са Съветът на ЕС да представи своята позиция за него през юни, а Европейският парламент да направи същото през октомври. Очаква се окончателният бюджет за 2012 г. да бъде одобрен от Европарламента през ноември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.