1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Кирил Вътев участва в първия блиц контрол в Комисията по земеделието, храните и горите към НС

Министър Кирил Вътев участва в първия блиц контрол в Комисията по земеделието, храните и горите към НС

Всички стопани ще могат да приключат с подаване на заявленията си по Кампанията за директни плащания 2023 г. до 21 юли

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев взе участие в първия блиц контрол в Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание.  В отговор на поставен въпрос, той бе категоричен, че всички стопани ще могат да приключат с подаване на заявленията си по Кампанията за директни плащания 2023 г. до петък  - 21 юли, когато е краят на удължения от МЗХ срок. Министър Вътев, посочи, че директорите на 28-те  Областни дирекции “Земеделие” са заявили на среща, проведена вчера в МЗХ, че всички подадени заявления от земеделските производители за подпомагане по кампанията ще бъдат обработени в срок. „Създаден е интензивен режим на работа в службите и стопаните могат да бъдат спокойни“, увери земеделският министър. Той посочи, пред присъстващите депутати, че аналогични затруднения има и в другите държави членки. Причината са по-сложните екологични изисквания към земеделските стопани.

Министър Вътев даде отговори и на други актуални въпроси, свързани със Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони /2023-2027 г./, прилагането на Програмата за развитие на селските райони /2014-2020 г./ и предприетите мерки, от страна на МЗХ и БАБХ, за пръскания срещу комарите. Предстои наземното и въздушно третиране срещу комари в общините по поречието на река Дунав, като Министерският съвет предостави допълнителни средства, така че обработката да бъде извършена по най-ефикасния начин.

В блиц контрола участие взеха и заместник-министрите на земеделието и храните Таня Георгиева, Александър Йоцев,  доц. Деян Стратев, инж. Мирослав Маринов и Георги Тошев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.