1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Нихат Кабил закри семинара за журналисти в Боровец

Министър Нихат Кабил закри семинара за журналисти в Боровец

 

На 29.09. бяха представени мерките по Ос-3 от Програмата за развитие на селските райони. По тази ос ще се прилагат пет мерки, една от които е "Разнообразяване към незедмеделски дейности". По нея ще се подпомага селският туризъм, местното занаятчийство, инфраструктурни проекти и всички инвестиции извън земеделието. Бенифициентите по тази мярка са земеделските производители в селските общини. Те имат възможност да получат авансово плащане до 20% от стойността на проекта (за тези, които са над 50 хил. евро.). Общият бюджет по тази мярка за седем годишния период е 140 млн. евро. Другите четири мерки по тази ос са: "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия", "Насърчаване на туристическите дейности", "Основни услуги за икономиката и населението на селските райони" и "Обновяване и развитие на селата".

Днес пред журналистите бе представен и подходът "Лидер". Той ще се прилага на териториален принцип за изпълнение на стратегии за местно развитие в селските райони на страната в 231 общини, в които най-голямото населено място е до 30 хил. жители.

Зам.-изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Емил Дърев представи механизмите, по които Разплащателната агенция ще прилага мерките по Програмата за развитие на селските райони. Той разясни структурата и принципите на работа на агенцията. "Очаква се Европейската комисия да одобри националната програма за развитие на селските райони, след което експерти на МЗП и на РА ще разработят нормативните актове за прилагане на програмата", каза още Емил Дърев.

 

AGRO.BG

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.