1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Василева разгледа сондажния кораб Noblе Globetrotter II

Министър Василева разгледа сондажния кораб Noblе Globetrotter II

Снимка:

Съоръжението предоставя модерни сондажни технологии и най-вече е с изключително висока степен на безопасност

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Ивелина Василева, Теменужка Петкова и Ивайло Московски посетиха кораба Noblе Globetrotter II на Порт Бургас, който ще направи първия проучвателен сондаж за нефт и газ в площ „Хан Аспарух“ в Черно море.

„Местният добив е гаранция за диверсификация, енергийна сигурност и независимост“, каза премиерът. - Днес представяме първия сондажен кораб, който ще работи в територията на дълбоко Черно море у нас. Корабът Noblе Globetrotter II е от последно поколение, предоставя модерни сондажни технологии и най-вече е с изключително висока степен на безопасност. Компанията вече заплати бонус в размер на 80 млн. лева. До края на 2015 г. вече е инвестирала близо 184 млн. лева и заплаща ежегодно „такса площ“ в размер на 1,138 млн. лева, като за 5 години средствата възлизат на повече от 5,7 млн. лева. Данните от сеизмичните изследвания са обнадеждаващи и ще бъдат обследвани две геоложки структури, от които се очаква да бъдат открити нефт, природен газ и кондензат. С местния добив, доставки от Южния газов коридор, от терминала за втечнен природен газ от Александропулис, от Русия – България ще има достъп до повече от три различни източника на природен газ, каквито са и препоръките на ЕК. А битовите и индустриалните потребители у нас ще получават енергийния ресурс на цена с 30-35% по-ниска, тъй като няма да се добавят таксите за пренос“, посочи премиерът.

По данни на „Тотал Е&П България Б.В“ първият сондаж ще започне през май на около 128 км източно от Варна и ще достигне 5 600 м дълбочина. Ще се обследват две геоложки структури, от които се очаква да бъдат открити нефт, природен газ и кондензат. Сондажните дейности ще продължат около 4 месеца. Оценка на перспективността на блока ще бъде направена до края на 2016 г. Вторият проучвателен сондаж е  планиран за 2017 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.