1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Вътев: България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния остават единни в позицията си в защита на земеделските производители

Министър Вътев: България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния остават единни в позицията си в защита на земеделските производители

Обект на дискусиите бяха възможните мерки, които да бъдат предприети, за да се осигурят справедливи правила на конкуренция за фермерите в ЕС и страните кандидатки

Земеделските министри на петте държави остават единни в позицията си в защита на конкурентоспособността на земеделските производители в ситуацията на сериозни смущения на пазара на селскостопански продукти. Това каза министърът на земеделието Кирил Вътев, който се включи онлайн от София, поради анулиран полет по технически причини, в среща с министрите на земеделието на Полша, Румъния, Словакия и Унгария, която се проведе във Варшава. В срещата се включи и министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, а на място присъства извънредният и пълномощен посланик на Република България в Полша Маргарита Ганева.

Министрите на земеделието обсъдиха възможностите за подобряване на транзита на украински земеделски продукти през коридорите на солидарността. Обект на дискусиите бяха  възможните мерки, които да бъдат предприети, за да се осигурят справедливи правила на конкуренция за фермерите в ЕС и страните кандидатки, включително удължаването на ограничителните мерки за вноса и след 15 септември.

Министър Вътев подчерта, че с цел честна конкуренция на общия пазар е важно вносителите на селскостопански продукти да спазват условията, които изпълняват фермерите в ЕС за опазване на околната среда, хуманно отношение към животните и добри земеделски практики.

Българският министър на земеделието и храните допълни колко е важно коридорите на солидарността да продължат да действат дългосрочно, за да се осигури транзит на украинските земеделски стоки към страните, в които те са нужни.

Министрите на земеделието на петте страни членки подчертаха, че подкрепят Украйна и ще продължат да помагат на страната. Те се обединиха около обща позиция, която се очаква да бъде представена на Съвета по селско стопанство и рибарство на 25 юли т.г. в Брюксел, но окончателната позиция на България ще бъде формулирана от Министерски съвет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.