1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Вътев: Организациите на производители ще засилят пазарния успех на българските продукти

Министър Вътев: Организациите на производители ще засилят пазарния успех на българските продукти

МЗХ работи в посока насърчаване на производството на плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти и пчелен мед

Организациите на производители ще засилят пазарния успех на българските селскостопански продукти. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на среща в МЗХ с представители на секторите „Овче и козе месо“, „Говеждо и телешко месо“, „Свинско месо“ и „Птиче месо“.

Участниците в срещата бяха запознати с подготвяните промени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027, възможностите за обединение и изпълнението на оперативни програми от признати организации на производители. Изтъкнати бяха предимствата на сдружаването на земеделските производители в групи и организации като начин за повишаване на тяхното влияние по веригата на доставки на храни и увеличаване на дела на произведените стоки, предлагани в търговската мрежа. 

Министър Вътев коментира, че целта е да се създадат ефективни бизнес модели при производството на месо и преработката му, да се намалят разходите, да се повиши конкурентоспособността на сектора и това да се отрази на цената на месото за реализация.

Той подчерта, че проблемите пред сътрудничеството ще се решат с два нови закона - Закон за търговията със земеделска продукция и Закон за кооперативите и ще се върви към модерен и ефективен модел. Министър Вътев очерта като конкретни задачи пред производителите на месо създаването на големи модерни кланици в Северна и Южна България и ефективното оползотворяване на отпадъците от производството.

МЗХ работи в посока насърчаване на производството на плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти и пчелен мед, като тези въпроси ще се обсъждат на предстоящите консултативни съвети, които имат за цел да обхванат всичко от полето до масата, каза в заключение министър Вътев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.