1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Вътев: Смисълът на Консултативните съвети е участниците по продуктовата верига да поставят задачи на администрацията

Министър Вътев: Смисълът на Консултативните съвети е участниците по продуктовата верига да поставят задачи на администрацията

В заседанието участва и ресорният заместник-министър на земеделието и храните доц. Деян Стратев

Смисълът на Консултативните съвети е участниците по продуктовата верига да поставят задачи на администрацият и да търсим решения на проблемите. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на Консултативния съвет по месото и яйцата, който се проведе в Министерството на земеделието и храните. Той подчерта, че никоя асоциация не съществува и не функционира сама за себе си. Всички сме в една агрохранителна верига, в случая по месото. Имат място и зърното, и фуражите, фермите, кланиците, преработвателите, селекцията и търговията. Това е пътят на месото до трапезата. Много ни е важно в консултативните съвети да участват освен изпълнителни директори на асоциации, и производителите - хората, които реално са в тази верига и всички да опознаем взаимоотношенията от полето до масата. Да търсим синергия и начини за коопериране, за да станем по-успешни на пазара. Важно е да търсим и работещи модели, от чужбина, които са приложими у нас, за да бъдем по-ефективни, посочи още министър Вътев.

В заседанието участва и ресорният заместник-министър на земеделието и храните доц. Деян Стратев.

Председателят на Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България д-р Евгения Ачкаканова поздрави ръководството на МЗХ за инициативата за създаването на консултативни съвети. Тя заяви, че диалогът, който ще се осъществи на тези съвети, ще доведе до положителен резултат. Така ще има възможност да се обърнем към добрите практики на европейските държави, да взаимодействаме и да помогнем на нашите животновъди и производители. За да имаме резултат, трябва да увеличим  поголовието на всички видове и породи в България, за да имаме суровина, от която да произвеждаме и да предлагаме на българския пазар и да достигнем поне частично нивата преди години, когато изнасяхме както живи животни така и преработена продукция, каза още д-р Ачкаканова.

Председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков също приветства идеята на министър Вътев за сформирането на консултативните съвети и посоката за обединяване на цялата хранителна верига. Идеологията е да се стигне от фермата до крайния потребител. Приветстваме и идеята за кооперирането. Бъдещето на българския фермер е в кооперирането и предоставянето на по-качествена продукция на българския потребител, каза още той.

В срещата бяха направени връзки по цялата верига, каквато е и мисията на тези съвети така след една година може да имаме резултати на пазарни нива, удовлетвореност и качествени показатели, които и да подобри здравословното състояние на хората, коментира председателят на Борда по говеждо и агнешко месо Стефка Боева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.