1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Явор Гечев разговаря с протестиращите земеделски производители, но дали останаха доволни от срещата?

Министър Явор Гечев разговаря с протестиращите земеделски производители, но дали останаха доволни от срещата?

Тази година ще е преходна за Стратегическия план

На осмия пореден ден от протеста на недоволни зърнопроизводители и животновъди на главен път Русе - Плевен край свищовското село Горна Студена министърът се срещна с тях. Той потвърди, че ЕК е предвидила помощ за България – около 16 милиона евро във връзка с кризата вследствие вноса на украинско зърно. Министър Гечев обяви, че и през 2023 г. маслодаен слънчоглед от Украйна залива България. По данни от края на февруари имаме 1,313 млн. тона слънчоглед, или с 420 хиляди тона повече от миналата година, а пшеницата е с 660 хиляди тона повече.
„Тази година торове и препарати са на космически цени, а всъщност реколтата я продаваме на безценица“, заяви той пред протестиращите. 
 
Голяма част от протестиращите не бяха удовлетворени от срещата с министъра.
Земеделският производител Евгени Янчев каза:
„Аз не съм доволен, защото миналата година съм закупил 10 тона тор за 22 хил. лева! Житото в момента е 42 стотинки! Как да оцелеем? Не виждам смисъл, просто ще се откажем!“, а неговият колега Стойко Петров допълни: „Аз мога да ви обещая 20 милиона! Най-хубаво правят гърците - блокират цялата държава и всичко се решава!“
 
Относно Стратегическия план за земеделие, министърът припомни, че той е разписван, когато нямаше война и нямаше трус на пазарите на зърно, и че тази година е преходна и стопаните няма да бъдат глобявани за допуснати грешки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.