1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил се срещна със собствениците на фирмите от хранително-вкусовата индустрия

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил се срещна със собствениците на фирмите от хранително-вкусовата индустрия

Главна дирекция САНКО непрекъснато следи процеса по преструктуриране на предприятията от хранителния бранш

 

За страна с икономическите мащаби на България, процесът на преструктуриране на предприятията от хранителната индустрия е обречен на успех, само ако са спазват принципите на прозрачност, предвидимост, последователност и позитивност. Това заяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил по време на срещата си със собствениците на фирмите от хранително-вкусовата индустрия.

В Европейският съюз политиката за контрол, безопасност на храните и защитата на интересите на потребителите, придобива първостепенно значение, подчерта още министър Кабил. Главна дирекция САНКО непрекъснато следи процеса по преструктуриране на предприятията от хранителния бранш. Европейската комисия отделя голямо внимание на изработването на правила, които да гарантират качеството на храните, които се предлагат на европейския пазар. Бизнесът в България трябва да гарантира, че всички храни могат да бъдат удостоверени назад по хранителната верига.

От началото на процеса по преструктуриране на фирмите от сектор "месо", "мляко" и "риба", през 2000 г., у нас имаше 2147 предприятия. От тях 1414 вече са затворени, а предписания за затваряне са издадени за още 100.

От 1.01.2006 г. влязоха в сила новите регламенти на Европейската комисия за безопасност на храните. Акцентът в новия хигиенен пакет е насочен върху самоконтрола. Производителите на храни и суровини за храни сами носят отговорността за безопасността на произведените от тях продукти, като обръщат внимание върху технологичното оборудване, сградния фонд, хигиената на персонала и работното място и воденето на документацията. Предприятията, които искат да останат на пазара, трябва покажат икономическа воля и стриктно да покрият и спазват европейските изисквания. Кабил изтъкна още, че е важно да се знае, че всяко предприятие, което в повече остане да работи единствено и само е в полза за българската икономика.

До 23 януари, по предписание на Европейската комисия ще бъде готов новият регистър с предприятията от хранителния сектор, които ще останат да работят, съобщи пред преработвателите генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/ доц. Жеко Байчев. Предстои създаването на арбитражна група, която ще следи дейността на фирмите. След 2007 г. предприятията няма да бъдат оценявани само от ДВСК, но и от европейските потребители, каза още доц. Байчев.

Единственият правилен ход на бизнеса е да инвестира в производство.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.