1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министрите на земеделието на България и Косово подписаха Меморандум за разбирателство в областта на селското стопанство и развитието на селските райони

Министрите на земеделието на България и Косово подписаха Меморандум за разбирателство в областта на селското стопанство и развитието на селските райони

Министър Вътев и министър Пеци обсъдиха, че с подписване на меморандума ще се увеличи търговският стокообмен с аграрни стоки между двете страни

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и министърът на земеделието, горите и развитието на селските райони на Република Косово Фатон Пеци подписаха в Прищина Меморандум за разбирателство. Той цели насърчаване на сътрудничеството в сектора на земеделието и развитието на селските райони.

С Меморандума между Министерството на земеделието и храните на България и Министерството на земеделието, горите и развитието на селските райони на Косово се предвижда да бъде подобрено сътрудничеството в областите храни, животновъдство, растениевъдство, отглеждане на лозя и производство на вино, развитие на селските райони. В документа е записано да се обмени опит в секторите на рибарството и аквакултурите, научните изследвания, технологиите в селското стопанство, лекарствените култури и биологичното земеделие.

Министър Вътев и министър Пеци обсъдиха, че с подписване на меморандума ще се увеличи търговският стокообмен с аграрни стоки между двете страни.

„Убеден съм, че това посещение е предпоставка за дълго и добро приятелско сътрудничество. България има стари традиции в земеделието и ветеринарната медицина, така че имаме много какво да  дадем като опит. По отношение на търговските взаимоотношения смятам, че нашата работа е да направим контакти между бизнесите в България и Косово“, отбеляза министър Вътев.

Министър Пеци заяви, че България има силно развито зърнопроизводство и косовският пазар е отворен за зърнени и маслодайни култури, като подчерта, че географската близост е предпоставка за увеличаване на вноса. 

В срещата участваха и заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев, началникът на кабинета на министър Пеци Флутур Мустафа Плана и посланикът на България в Прищина Христо Гуджев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.